Cannondale Club

Cannondale Club

Λίπανση της αλυσίδας



Για να λιπάνετε την αλυσίδα θα πρέπει αρχικώς να καθαρίσετε όλα τα κινητά μέρη του συστήματος μετάδοσης της κίνησης όπως τα γρανάζια της κασέτας, τα ροδάκια του σασμάν, την πεταλιέρα και στο τέλος την αλυσίδα.

Καλό είναι η παρακάτω αναφερόμενη διαδικασία να γίνετε μετά από βόλτα-προπόνηση ώστε τα υλικά να μπορούν να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για λίπανση.

Προκειμένου να λιπάνετε σωστά την αλυσίδα θα χρειαστείτε:
α.- Degreaser Chain Cleaner (Σπρέι)
β.- Ειδικό βουρτσάκι κατάλληλα μορφοποιημένο
γ.- Πανί
δ.- Λιπαντικό αλυσίδας για (Βρεγμένες ή ξηρές) συνθήκες.
 
1.- Περιστρέψτε τον δισκοβραχίονα προς τα πίσω, ψεκάστε την αλυσίδα με το Degreaser στα γρανάζια της κασέτας, ώσπου να πραγματοποιήσετε 6-7 πλήρεις περιστροφές. Στη συνέχεια περιστρέφουμε τον δισκοβραχίονα με αντίθετη φορά αλλάζοντας προοδευτικά όλες τις ταχύτητες που έχει το σασμάν σας προκειμένου να πάει το Degreaser σε όλα τα σημεία μπροστά ή πίσω του σασμάν. Αφήνουμε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να δράσει η φόρμουλα που περιέχει. Μπορεί να παρατηρηθούν φουσκάλες ή αναβρασμός κυρίως στην πίσω κασέτα.  




2.- Ξεπλύνετε το Degreaser με το ειδικό υγρό για ποδήλατα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με μεγάλη προσοχή. Έπειτα αφήνετε το ποδήλατο να στεγνώσει καλά. Μπορείτε να σκουπίσετε με ένα πανί παίρνοντας την μεγαλύτερη ποσότητα νερού, ενώ εάν χρησιμοποιήσουμε το ειδικό υγρό αυτό στεγνώνει μετά από λίγη ώρα από μόνο του. Στην περίπτωση που το ποδήλατό σας είναι mountain ή η χρήση του γίνετε σε περιβάλλοντα με σκόνη, χώμα, άμμο, νερό κοκ μπορούμε να τρίψουμε τα γρανάζια μέχρι να καθαρίσουν.






3.- Προσθέστε λιπαντικό σε υγρή μορφή στην αλυσίδα με τον παρακάτω τρόπο: 
Περιστρέφετε αργά αλλά σταθερά την αλυσίδα ρίχνοντας από μία σταγόνα λιπαντικού σε κάθε roller-link. Ορίστε ένα σημείο αναφοράς λόγου χάρη την ασφάλεια της αλυσίδας και γυρίστε μέχρι να το ξανασυναντήσετε ώστε να είστε σίγουροι ότι συμπληρώθηκε ένας κύκλος. Τότε την περιστρέφετε με μεγαλύτερη ταχύτητα 3-4 φορές ώστε το  λιπαντικό να κατευθυνθεί παντού. Αυτό θα το επαναλάβετε μία ακόμη φορά. 


Τα καινούρια υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των λιπαντικών είναι κεραμικά με ταυτόχρονη χρήση νανοτεχνολογίας, διαθέτουν δε συγκεκριμένους δείκτες προστασίας και σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν το λάδι που έβαζαν παλιά οι ποδηλάτες. Έχουν σημαντικό βαθμό ιξώδους αλλά συνάμα και κολλητικές-αντιδιαβρωτικές ουσίες-προσμίξεις. Αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και προστατεύουν τα κινητά μέρη του ποδηλάτου σας. Χωρίζονται δε σε κατηγορίες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο μέρος όπου θα κινηθείτε εσείς και το ποδήλατό σας.
 

 
Περιμένετε για λίγο και στη συνέχεια με καθαρό πανί σκουπίστε την αλυσίδα ώστε να αφαιρέσετε την περίσσεια λαδιού η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα από φερτά σώματα τα οποία θα προσκολληθούν επάνω της. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η χρήση του ποδηλάτου σας μπορεί να γίνει αμέσως μετά, όμως είναι προτιμότερο να μεσολαβήσουν 2-3 ώρες τουλάχιστον. 





Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *